dijous, 24 de gener de 2013

Simplifica la teva vida (4)

15. No intentis canviar la gent. La gent canvia quan vol i pot, quan està preparada per fer-ho. No canvia per res que nosaltres li podem fer arribar. L'única cosa que podem fer és canviar nosaltres i així ja ens situem de manera diferent davant dels altres. Els altres que facin el que vulguin i nosaltres ja pendrem les nostres pròpies decisions al respecte. Ui, aquesta... me l'escriuré en lletres grans i la penjaré a la nevera.

16. Relacions més sanes. Tens relacions amb persones que et respecten, que volen saber qui ets i que també volen que les coneguis? Aquestes persones hi són en moments en que necessites ajuda o suport? Tens relacions en que quan esteu junts us ho passeu bé i que si surt un conflicte, se'n parla i es vol buscar l'acord, encara que hi hagi moments que no sigui possible? Una pregunta important és quan estàs amb algú, com et sents després? Hi ha rivalitat? T'has sentit jutjat? La vostra relació és com una lluita, un pols o una cursa? Quan estàs amb algú tens la sensació que tens més energia o et sents cansat i tens? Aquestes són preguntes que se m'acudeixen per poder comprovar si les relacions que tenim són més sanes que malsanes. I l'última pregunta és com contestaríem a les preguntes de dalt sobre com nosaltres mateixos ens situem a la relació. Si tú no tens un tema de competició, difícilment et relacionaràs amb gent que competeixin amb tu. A les relacions adultes hi ha un 50 % de responsabilitat de les dues parts. Si l'altra persona no es responsabilitza relacionalment, val la pena qüestionar si aquesta relació ens convé. I si pensem que és l'altra persona exclusivament la que fa que la relació no funcioni, no ens estem mirant la nostra part i no ens estem fent responsables, si més no, com a mínim ens podem demanar perquè estem en aquesta relació, quan som adults ningú ens obliga a res.

17. Confia en la teva intuició. Escolta aquesta veu interior. Per poder escoltar-la, necessites connectar amb tu mateix, amb el que sents i per això és necessari parar una mica i tenir moments perquè pugui prendre protagonisme. Hi ha més maneres de prendre decisions que raonant i tenint en compte diferents arguments, et pots parar, meditar què representa cada decisió per tu a nivell sentit, i si ens anem sentint podrem  connectar amb la nostra intuició més fàcilment. Podem começar amb decisions que no siguin tan importants i anar practicant.

18. Passa un dia al mes en soletat. Amb aquest estil de vida que portem la majoria, ple de compromisos, esclaus de l'agenda i parant poc, buscar aquests moments de soletat és clau per mi. Des d'agafar-se unes hores i dir a la família que durant aquella estona no et molestin, fins a poder agafar-se un dia de soletat de tant en tant per fer allò que més t'agrada i més et relaxa,  que pot ser llegir, dormir, meditar, fer una excursió, anar a caminar, etc. Cadascú segons les seves necessitats i cuidant-se des d'aquí.

19. No facis res. En aquesta societat que tant valora el fer i les fites aconseguides, pot semblar una tonteria aquest consell, però de tonteria res. No fer res, no haver d'actuar, no haver d'estar en moviment, no haver de posar-se en marxa com normalment hem de fer, ens pot ser un bàlsam contra l'estrés. Estirar-se i poder estar amb el que ens vagi venint, sense estar pendent de la següent activitat de la llista. Ni que només sigui per connectar amb que no sabem estar sense fer res i que el motor intern no para ni quan et pots relaxar, com m'ha passat a mi a vegades.

_________________________________________________

Si t'agrada aquest post, també et podrien interessar els següents:


Simplifica la teva vida 1
Simplifica la teva vida 2
Simplifica la teva vida 3
Simplifica la teva vida 5