divendres, 22 de febrer de 2013

Significat i simbolisme de la sexualitat (10)

Amb aquest post s'acaba aquesta sèrie que és un resum de la conferència 207 de Pathwork. Considero que hi ha aspectes interessants, que per a mi tenen sentit i que mereixen reflexió, tot i que no hi estigui d'acord amb la seva totalitat i que tinc clar que es deixa coses importants. En una propera sèrie, tinc planejat una aproximació a aquest tema des de la Teràpia d'Integració Psico-corporal.

La dissonància entre diferents nivells del ser, es pot manifestar de la següent manera. A nivell emocional s'expressa "No vull estimar", això indica odi negat. A nivell mental es pot dir "He d'estimar i si no ho faig, sóc dolent i no tinc plaer. M'he d'esforçar a estimar". Simultàniament es pot dir també "No em serveixes per a res, ets dolent", com a excusa i explicació per no estimar. A nivell físic-sexual es pot dir "Et vull posseïr per obtenir el meu plaer". En una situació tan dilemàtica, la sexualitat s'anul.la o funciona a nivell pervers, causant dolor o negant el jo i a l'altra persona. El sexe cruel, egoïsta i que odia, sempre produeix culpa, cosa que es descarta ràpidament i es racionalitza dient que prové d'una actitud puritana. Però la culpa es queda. On s'origina aquesta culpa? Comença en l'odi i la brutalitat amagats que es manifesten de manera encoberta en les expressions sexuals, s'admeti o no que es tenen aquests sentiments. Quan s'utilitza la sexualitat des del desig de poder, és inevitable que es produeixi culpa, que s'explica per l'entorn de les persones i les seves influències a l'infantesa.

Quan la destructivitat i l'odi estan arraigats a la sexualitat, aquesta es torna viciada i no té res de natural, ja sigui en l'acció o en el pensament. La consciència d'on estàs atrapat en una expressió sexual negativa, et proporcionarà consciència sobre el teu egoïsme en general, la teva crueltat, el desamor i la cobdicia. Les teves fantasies sexuals més secretes, si les examines des de la veritat pel que realment són, t'alliberaran. La veritat no pot mai disminuir la teva ànima i el teu veritable jo.

Els principis masculí i femení en el univers s'expressen en cada acte creatiu. El principi masculí expressa el moviment cap a fora d'extendre's cap a l'altre, donar, actuar, iniciar. El principi femení expressa el moviment receptiu d'incorporar i nodrir. En l'estat de distorsió i negativitat, el principi masculí es manifesta com a agressions hostils, colpejant en comptes de donar a l'altre. El principi femení en estat de distorsió es converteix en treure, robar, aferrar-se, atrapar, agafar sense deixar anar. Els dos principis, en armonia i en distorsió, existeixen tant en homes com en dones. La fusió satisfactòria entre un home i una dona és possible només en la mesura que amdòs principis funcionin en armonia en els dos membres de la parella i es complementin l'un l'altre en l'acte de fusió. Si no hi ha un equilibri entre els principis masculins i femenins dins el teu propi sistema psíquic, si hi ha distorsió i desequilibri, aleshores això es manifestarà inevitablement en la teva elecció de parella i en la manera en que et relaciones. La fusió d'aquests dos principis es troba en tot acte creatiu. Aquest punt de fusió que pots anomenar orgasme, és la plenitud total. Aquesta experiència creativa només pot tenir lloc en la mesura que s'abandonin les negativitats i defenses de l'ego, i s'accepti, es doni la benvinguda i es segueixi el moviment involuntari.