dimecres, 10 d’abril de 2013

José Luis Sampedro

Ha mort José Luis Sampedro, economista anti-capitalista i referent intel.lectual d'esquerres. Aquestes són unes de les seves últimes paraules sobre la seva visió del món:

“Les paraules favorites d’aquesta cultura són productivitat, innovació i competitivitat. Som molt poderosos en tècnica i molt ignorants i mancats de sabiduria. L’excés de ciència no està compensat per la manera d’emprar-la”, exposava per afegir que caldria que la gent “raoni i pensi pel seu compte. Ens estan educant al revés, ens eduquen per produir i consumir. Ningú ens prepara per ser més humans, per ser millors. Diuen que no hi ha alternativa a aquest desenvolupament, com que no: ser millors en comptes de tenir més coses”.

Fa uns mesos, va dir que estava segur que el model capitalista s'acaba i que les noves generacions ja viuen en una altra època aliena a aquella dels que només s'aferren a guanyar diners.

Porto amb mi el nen i l'avi de La sonrisa etrusca, que vaig llegir de molt joveneta. Una novela on Sampedro mostra tota la seva sensibilitat, on posa de manifest com a la vida el més important no és el que es fa o com es fa a nivell material, sinó estar, veure, sentir i compartir en les relacions.

Aquí podeu llegir una sèrie de frases seves:  Frases célebres de José Luis Sampedro.

Se'n va un gran home. Gràcies i fins sempre!