dimarts, 30 d’abril de 2013

La diferència entre sentir passió i sentir excitació

He traduït un tros d'aquest article en anglès de  Wayne C. Allen. El seu lloc: The Pathless Path conté molts bons articles sobre el que ell anomena "viure i relacionar-se amb elegància". També ha escrit uns quants llibres. Pels que sapigueu anglès, trobareu moltíssim material molt interessant a la seva web. 

(Tinc dubtes amb alguna paraula amb la traducció, però bé, ja ho aniré pulint).


Passió i excitació o càrrega no són el mateix.

La càrrega no és ni bona ni dolenta. Descriu tant l’excitació sexual com a l’excitació vital: és una reacció a quelcom extern. Depèn de l’entorn i és forta, atrevida i passatgera. És la gratificació externa i només té a veure amb el que se sent en el moment.

La passió no és ni bona ni dolenta tampoc. La passió surt d’una necessitat que se sent al cor d’expressar-se un mateix. Actuar amb passió és actuar amb convicció, amb coneixement, amb objectiu i direcció. La passió és un sentiment de ser complet que ve d’expressar-se un mateix a través del mitjà que un tria. Es genera internament i per tant no depèn de l’exterior.

La nostra societat es desplega amb la càrrega, no com a cosa divertida per fer ocasionalment, sinó com a estil de vida. La publicitat es dedica a crear més càrrega i excitació i després ens diu què comprar per poder participar d’aquesta excitació. La càrrega promou la gratificació instantània i la frivolitat o superficialitat, ja que des d’aquí la gent va d’una cosa a l’altra, mai quedant satisfets, i després dient que fan tot això perquè són “esperits lliures”.

Està passant a tot arreu, la gent posa les coses externes per davant d’ells mateixos. Suggerir que un estil de vida des de la càrrega o excitació destrueix l’ésser i l’ànima és arriscar-se a enfurismar les masses, perquè això, aquesta càrrega, és tot el que tenen. O com diu El Manantial d'Ayn Rand “Demana el que sigui als homes. Demana’ls que aconsegueixin riquesa, fama, amor, brutalitat, assassinat, sacrifici, però no els demanis que aconsegueixin respecte per ells mateixos. Odiaran la teva ànima.”

A vegades, l'excitació juga el seu paper, només volem desmelenar-nos, fer puenting, follar, deixar-nos anar. El que s’ha d’entendre és que això no és massa profund, és un nivell epidèrmic. L’error és pensar i igualar aquest actes amb la llibertat real o amb la vocació apassionada. És viure la vida desconnectats de les profunditats del nostre ésser. Està bé per excitar-se i igual entretenir-se, però al final és bastant predictible i aborrit.

La passió, per una altra banda, es cultiva com un bon vi. Hi ha una frase que també té sentit per descriure la passió: El millor moment per plantar un arbre és fa 20 anys.

La passió, com la mestria, necessita temps. L’excitació és divertida, però com a opció de vida és limitada.

 • La passió canvia el món. La càrrega o excitació genera suor.
 • La passió obre nous punts de vista. La càrrega tanca portes i limita opcions.
 • La passió és per tota la vida i aposta per la vida. La càrrega sovint desapareix al matí següent.
 • La passió té a veure amb mostrar-se profundament en les pròpies accions. La càrrega té a veure amb crear una il.lusió per manipular algú perquè t’ajudi a crear més càrrega o excitació.
 • La passió té a veure amb la llibertat. La càrrega té a veure amb el control.
 • La passió té lloc a l’ànima, la càrrega als genitals.
 • La passió crea novetat. La càrrega ressucita el que ja ha existit abans.
 • La passió és el vent de les veles. La càrrega és una person a qui la porten a fer un vol i crida Yupi!! i es creu que és el vent.
 • La passió es construeix a la roca. La càrrega a la sorra.
 • La passió es viu en cada moment, des de les profunditats. La càrrega passa d’una cosa a l’altra, mai parant ni agafant arrels.
 • La passió té a veure amb la integritat personal. La càrrega amb el que els altres pensen.
 • La passió és obertura i vulnerabilitat. La càrrega és guardar secrets sobre qui ets i el que estàs fent.
 • La passió s’enfoca. La càrrega és dispersa.
 • La càrrega està bé per un moment de diversió, però és insatisfactòria com a estil de vida.