dimecres, 10 de juliol de 2013

Fumar mata: el que no ens diu l'etiquetatge de la llet de fórmula infantil

Vaig escriure aquest article l'any 2004, quan l'Arnau, el meu fill gran, tenia dos anys i ell i jo estàvem en plena època de lactància. 

Els primers mesos de la vida del meu fill, em vaig sorprendre de tot el que significava la lactància i em vaig sorprendre que ningú del meu entorn li hagués donat mai aquesta importància. Semblava que tant li feia si donaves pit com si donaves biberó. 

Vaig fer recerca sobre el tema i vaig al.lucinar. Vaig trobar que la llet materna és com "or blanc" i que el que significa en la relació mare i fill té una gran importància a molts nivells. També em vaig assabentar de pràctiques aberrants de les empreses productores de llet artificial i de com molts metges estan influenciats per elles alhora d'aconsellar les seves pacients. Amb la qual cosa, socialment i des dels anys 60-70, s'ha instaurat un ambient on donar biberó es veu del més normal, és més, com si fos més normal i certament, més freqüent, que donar el pit, sobretot a partir que el nen té uns 3-4 mesos. 

Aquí us el deixo tal qual el vaig escriure, veureu que al final hi ha tota una llista d'estudis científics que podeu consultar si voleu saber més sobre el tema.La llet materna és el natural i la llet artificial una imitació bastant dolenta de l'original, que, a més a més, causa diversos problemes de tota índole que tenen una incidència directa en la salut i el benestar físics i emocionals de nens i mares. Aquest és un gran problema de salut que té efectes a nivell mundial i que, fins i tot, té conseqüències per a l'economia i el medi ambient.

Vull deixar clar que aquest article no va dirigit contra les mares que per la raó que sigui no han donat llet materna o han deixat de donar llet materna prematurament, cada persona té unes circunstàncies vitals úniques que li fan pendre les seves decisions i no hi ha cap mena de judici de part meva en aquest sentit. 

Per contra, l'objectiu d'aquest article es denunciar l'estat d'impunitat que gaudeixen les empreses d'alimentació infantil. En aquest article podreu llegir totes les advertències que trobaríem en un paquet de llet en pols per a infants si fóssim una societat suficientment civilitzada, de fet, a Escandinavia, la llet de fòrmula d'inici s'ha de comprar amb recepta a una farmàcia, perquè está considerada com el que és, una alternativa per quan la llet materna no es pot donar de cap manera. Si té categoria de medicament (necessitat de recepta i venda en farmàcies) doncs podria ben bé, com fan els medicaments, portar una llista d'efectes adversos. 

Per una altra banda i fent referència al títol de l'article, sóc conscient que no es tracta d'una comparació al mateix nivell, però sí que em sembla un bon exemple del que vull dir. Les empreses que fabriquen alimentació infantil gaudeixen del mateix poder i impunitat en la actualitat que les de tabac en un pasat no gaire llunyà. Per tant, de la mateixa manera que fa uns anys, els paquets de tabac no portaven cap advertència i s'ha anat seguint un procés que ha acabat en una advertència tan clara com FUMAR MATA, espero que trobem en un futur no gaire llunyà advertències en les llets de fòrmula, doncs crec que és un tema prou important, estem parlant del millor començament a la vida per a la nostra mainada i d'una etapa important a tots els nivells per la dona! 

Doncs bé, si volguéssim fer servir poques paraules i ser molt clars, seguint la línia del "fumar mata", ens trobaríem quelcom semblant al següent. Aquesta advertència serviria en la situació actual, quan es pot comprar llet artificial al super:

DONAR LLET ARTIFICIAL POT FER QUE LA MARE I EL FILL TINGUIN PROBLEMES DE SALUT DIVERSOS A CURT I LLARG TERMINI. EN PAÏSOS SUBDESENVOLUPATS, AQUESTS PROBLEMES DE SALUTS SÓN GREUS I PODEN ARRIBAR A CAUSAR LA MORT DEL NEN QUE LA PRÈN

Si volguéssim fer un prospecte com els dels medicaments trobaríem una llarga llista d'efectes adversos, que podría assemblar-se a la següent. Aquest prospecte només seria viable si la llet artificial només es pogués adquirir en farmàcies (i millor amb recepta, com els antibiòtics):

Indicacions:

Aquesta llet artificial és indicada per a tots aquells nens que no puguin rebre llet materna per alguna causa mèdica, tenint en compte que sempre és preferible l'administració de llet provinent d'un banc de llet materna a l'administració de llet artificial.

Efectes adversos en el nen:

- La introducció de fòrmula basada en llet de vaca pot desencadenar una alèrgia o intolerància a la proteïna de la llet de vaca

- Més incidència de problemes digestius, més incidència de còlic, restrenyiment i/o diarrea, i major incidència de dermatitis a l'àrea del bolquer.

- S'ha observat una incidència més alta de tot tipus d'infeccions bacterianes i virals de l'aparell respiratori i digestiu en la infantesa (entre elles, otitis, pneumonia, bronquitis, gastroenteritis, enterocolitis necrotitzant, meningitis, apendicitis...)

- A llarg termini, s'ha relacionat la seva ingesta amb una majora incidència d'enfermetats com obesitat, diabetis, pèrdua d'agudesa visual, càries, malformació de la cavitat bucal, alèrgies alimentàries, celiaquia, enfermetats cardiovasculars, enfermetat de Crohn, colitis, infeccions urinàries, artritis reumatoide, alèrgies respiratòries, asma, eczema, reflux gastroesofàgic...

- S'han fet estudis relacionant la seva ingesta amb pitjors resultats en tests d'ntel.ligència.

- S'ha relacionat el fet de la seva substitució de la llet materna amb una major incidència de mort súbita del lactant.

- També s'ha relacionat amb una major incidència de càncer infantil i, en el cas femení, d'un major risc de patir càncer de mama en el futur.

Efectes adversos en la mare:

- L'administració de llet de fòrmula poc després del part, pot dificultar la recuperació post-part de la mare tant a nivell psíquic com físic.

- Quan aquesta llet substitueix l'administració de llet materna provoca una tornada de la menstruació precoç després del part, la qual cosa comporta més risc d'anemia i d'un embaràs abans d'haver-se recuperat de l'anterior.

- S'ha relacionat en diversos estudis, el fet de substituir la lactància materna per lactància artificial, amb un major risc de les següents enfermetats en la dona:

- càncer de mama

- càncer d'ovari

- càncer d'endometri

- càncer d'úter

- osteoporosi

Aquests efectes adversos per a la mare i el nen són més freqüents i greus com més temprana és la introducció de la llet de fòrmula en la dieta del nen.

Abans de començar a administrar aquest preparat de llet en pols consulteu a un professional de la salut expert en lactància materna.M'ha semblat interessant fer aquest exercici per tal de mirar-nos les coses des d'una altra perspectiva, no des del punt de vista més habitual arreu que la llet materna és millor, sinò des del punt de vista que la llet de fòrmula només és per a casos especials o emergències. No és que la llet materna faci que les coses vagin millor, no, és la llet de fòrmula que fa que les coses vagin pitjor, que és molt diferent. I em sembla que si hom va a comprar llet en pols i llegeix tot això, potser no será tan fàcil dir, sí, la llet materna és millor, però amb les llets artificials també es crien bé els nens. Almenys no es podria dir això amb tanta impunitat com es diu ara. Ah, i per últim, és clar, que pot haver nens de biberó que no tinguin mai cap d'aquestes afeccions i mares que no han lactat i que gaudeixin de bonal salut, de la mateixa manera que tots coneixem casos de gent de 90 anys que ha fumat tota la vida, i es mor d'una altra cosa, però es clar, ningú diu actualment que tant és fumar com no fumar, ara ja es reconeix que el tabac fa molt de mal, en aquest tema no ens enganyem, a diferència del que fem amb el tema de l'alimentació infantil.

Aquí us deixo un article de la revista The Ecologist on es parla extensament de tot el que té a veure amb lactància materna i que vàrem traduir entre unes quantes mares al foro criarconelcorazon: Chúpate esa.


REFERÈNCIES:
He trobat moltíssims articles al respecte i m'he cansat d'apuntar-ne. A la web de la National Library of Medicine hi ha tot d'articles amb les recerques que s'han dut o s'estan duent a terme, per si algú en vol consultar més.
Breastfeeding Index - AskDrSears.com
La Leche League International - New Beginnings Articles
Obesidad y patrones alimentícios infantiles
Salud de los pechos y lactancia
Benefits of breastfeeding -Department of Health and Human Service Office on Women's Health
Infant growth and health outcomes associated with 3 compared with 6 mo of exclusive breastfeeding - Kramer MS, Guo T, Platt RW, Sevkovskaya Z, Dzikovich I, Collet JP, Shapiro S, Chalmers B, Hodnett E, Vanilovich I, Mezen I, Ducruet T, Shishko G, Bogdanovich N. - Department of Pediatrics, McGill University Faculty of Medicine, Montreal. michael.kramer@mcgill.ca
Morbidity of Danish infants during their first months of life. Incidence and risk factors - Nielsen AM, Rasmussen S, Christoffersen MN. - Statens Institut for Folkesundhed, Svanemollevej 25, DK-2100 Kobenhavn o. amn@si-folkesundhed.dk
In vitro adhesion and invasion inhibition of Shigella dysenteriae, Shigella flexneri and Shigella sonnei clinical strains by human milk proteins. Willer Eda M, Lima Rde L, Giugliano LG.- Laboratorio de Microbiologia, Departamento de Biologia Celular, Instituto de Biologia, Universidade de Brasilia, 71910-900, Brasilia-DF, Brazil. willer@unb.br
Breast-feeding decreases the risk of sporadic salmonellosis among infants in FoodNet sites. Rowe SY, Rocourt JR, Shiferaw B, Kassenborg HD, Segler SD, Marcus R, Daily PJ, Hardnett FP, Slutsker L; Emerging Infections Program FoodNet Working Group. - Foodborne and Diarrheal Diseases Branch, Division of Bacterial and Mycotic Diseases, National Center for Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA 30333, USA. syang06@sph.emory.edu
Mucosal immunity: integration between mother and the breast-fed infant. - Brandtzaeg P. - Laboratory for Immunohistochemistry and Immunopathology (LIIPAT), Institute of Pathology, University of Oslo, Rikshospitalet, N-0027 Oslo, Norway. per.brandtzaeg@labmed.uio.no
Breast-feeding, a complex support system for the offspring. Hanson LA, Korotkova M, Haversen L, Mattsby-Baltzer I, Hahn-Zoric M, Silfverdal SA, Strandvik B, Telemo E. - Department of Clinical Immunology, Goteborg University, Goteborg, Sweden. lars.a.hanson@immuno.gu.se
Breastmilk feeding and lipoprotein profile in adolescents born preterm: follow-up of a prospective randomised study. Singhal A, Cole TJ, Fewtrell M, Lucas A. - MRC Childhood Nutrition Research Centre, Institute of Child Health, London, UK. a.singhal@ich.ucl.ac.uk
Does breastfeeding protect against pediatric overweight? Analysis of longitudinal data from the Centers for Disease Control and Prevention Pediatric Nutrition Surveillance System. Grummer-Strawn LM, Mei Z; Centers for Disease Control and Prevention Pediatric Nutrition Surveillance System. - Maternal and Child Nutrition Branch, Division of Nutrition and Physical Activity, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia 30341-3724, USA. lgrummer-strawn@cdc.gov
Primary dietary prevention of food allergy. Fiocchi A, Martelli A, De Chiara A, Moro G, Warm A, Terracciano L. - Department of Paediatrics and Maternal Medicine, the Melloni Hospital, Milan, Italy. allerg@tin.it
Essential fatty acids as possible enhancers of the beneficial actions of probiotics. Das UN. - EFA Sciences LLC, Norwood, Massachusetts 02062, USA. undurti@hotmail.com
Visual function in breast-fed term infants weaned to formula with or without long-chain polyunsaturates at 4 to 6 months: a randomized clinical trial. Hoffman DR, Birch EE, Castaneda YS, Fawcett SL, Wheaton DH, Birch DG, Uauy R. - Retina Foundation of the Southwest, Dallas, Texas 75231, USA. dhoffman@retinafoundation.org
Parents have accepted the advice on how to prevent sudden infant death Alm B, Wennergren G, Erdes L, Mollborg P, Pettersson R, Aberg N, Norvenius SG. - Avdelningen for pediatrik, Goteborgs universitet. bernt.alm@medfak.gu.se
Early weaning: implications to oral motor development Neiva FC, Cattoni DM, Ramos JL, Issler H. - Fundacao de Amparo a Pesquisa do Estado de Sao Paulo (FAPESP), Sao Paulo, SP, Brazil. flaviacbn@yahoo.com.br
Longer breastfeeding is an independent protective factor against development of type 1 diabetes mellitus in childhood. Sadauskaite-Kuehne V, Ludvigsson J, Padaiga Z, Jasinskiene E, Samuelsson U. - Laboratory of Paediatric Endocrinology, Kaunas University of Medicine, Kaunas, Lithuania.
Caries-risk factors for Hispanic children affected by early childhood caries. Huntington NL, Kim IJ, Hughes CV. - Department of Pediatric Dentistry, Goldman School of Dental Medicine, Boston University, Boston, Mass, USA.
Neural maturation of breastfed and formula-fed infants. Khedr EM, Farghaly WM, Amry Sel-D, Osman AA. - Department of Neurology, Faculty of Medicine, Assiut University Hospital, Assiut, Egypt.
Breast feeding and intelligence Mortensen EL, Michaelsen KF, Sanders SA, Reinisch JM. - Afdeling for Sundhedspsykologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Kobenhavns Universitet, Blegdamsvej 3, DK-2200 Kobenhavn N. e.l.mortensen@pubhealth.ku.dk
Reproductive factors and risk of breast carcinoma in a study of white and African-American women. Ursin G, Bernstein L, Wang Y, Lord SJ, Deapen D, Liff JM, Norman SA, Weiss LK, Daling JR, Marchbanks PA, Malone KE, Folger SG, McDonald JA, Burkman RT, Simon MS, Strom BL, Spirtas R. - Department of Preventive Medicine, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, California 90089, USA. gursin@usc.edu
The association of progesterone, infant formula use and pacifier use with the return of menstruation in breastfeeding women: a prospective cohort study. Ingram J, Hunt L, Woolridge M, Greenwood R. - Centre for Child and Adolescent Health, University of Bristol, Hampton House, Cotham Hill, Bristol BS6 6JS, UK. jenny.ingram@bristol.ac.uk
Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease. Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer..
CCL and breast cancer. Kippley S.
Enduring benefits of breastfeeding. New research shows that breastfed babies enjoy greater protection against early death

ISABEL PAREJA 22/07/04


2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agrada, sempre dic el mateix em vaig quedar em les ganes de poder-li donar el pit a la meva peque
I em sap greu que hi ha mares que podem i no volen el mon es injust.
Un peto

Isabel Pareja ha dit...

Sí, cada dona té una situació diferent i viu la maternitat i la seva vida de manera diferent. La cosa és que és molt diferent dir "no vull" o "no puc" donar teta i li dono biberó, tot i saber que no és el millor que li podria donar, que començar a dir que tant bona és una cosa com una altra, etc, etc. Això són justificacions vàries per sentir-se millor i no assumir responsabilitat en les decisions.

Les persones arribem a ser complicades psicològicament i la nostra consciència del que ens passa és limitada. Posem el cas d'una mare que s'agobia donant el pit, evidentment que deu tenir alguna història al darrere, però si no la sap i no fa un acte d'indagar què li passa per poder estar de manera diferent, doncs potser és millor que doni biberó i que el nen no rebi aquesta sensació que la seva mare s'agobia cada vegada que li ha de donar el pit.

El mateix pot passar amb mares que senten molt de dolor quan els seus fills mamen, tot i haver consultat a experts en lactància, etc, etc, hi ha infinites possibilitats que es donen a la vida de diferents dones i mares. Però no ho confomem amb que donar biberó és millor, no, és que la mare no li pot donar el pit per coses que li passen a ella i, a partir d'aquí, es pot comptar amb el biberó per aquests casos.

I una última puntualització pel que fa al vincle, tot i ser el natural i la primera opció i que en general està comprovat que afavoreix el vincle mare-fill, donar pit no garanteix un bon vincle amb el teu fill, ni que hi hagi afecte, ni una disposició a estar per ell, etc, etc, tot això forma part de la connexió, i es pot donar pit de manera desconnectada, de la mateixa manera que es pot donar biberó amb afecte i presència i connexió reals. Cada cas és cada cas.

Ara em sembla que m'he "enrotllat com una persiana".