divendres, 4 d’octubre de 2013

Starhawk: la bruixa bona

Miriam Simos, més coneguda com a Starhawk: escriptora, activista social i bruixa


  • El cosmos és interessant, més que no pas perfecte i no tot forma part d'un pla més gran ni està tot necessàriament sota control.


  • La màgia sempre ha estat un element de la bruixeria, però les tècniques de l'ofici es practicaven en un context de comunitat i connexió. (...) La paraula màgia fa que moltes persones se sentin incòmodes i la utilitzo deliberadament, perquè les paraules que ens fan sentir còmodes, les paraules que sonen acceptables, racionals, científiques i intel.lectualment sensates, són còmodes precisament perquè formen part del llenguatge de la distància i la desconnexió amb nosaltres mateixos i els altres.


  • Sóc una bruixa, amb la qual cosa vull dir que sóc algú que creu que la terra és sagrada i que les dones i els seus cossos són una expressió d'aquest ésser sagrat.


  • En l'antiga tradició, les bruixes, les dones sàvies i les curanderes també eren les antigues terapeutes.


  • Qualsevol ritual és una oportunitat per a la transformació. Les ganes internes de canvi, de transformació, és el que fan al ritual poderós. Si no tens ganes de canviar, no facis cap ritual.


  • Cada ésser és sagrat, cosa que vol dir que tots tenim un valor inherent que no es pot mesurar en una jerarquia o comparar-lo amb el d'altres éssers.


  • La meva espiritualitat està lligada al meu feminisme. El feminisme té a veure amb el poder, però no el poder d'estar per sobre, sinó el poder que se sent a dins: el poder de tenir fills, de crear, d'organitzar, fer pa, ballar, escriure llibres... un poder que no depèn de treure res a ningú més.


  • La sexualitat és sagrada perquè amb ella connectem amb un altre ésser, però se'n fa un mal ús i es perverteix quan esdevé un escenari de poder, una eina per tractar a un altre - o a un mateix - com a un objecte.


  • Els sistemes no canvien fàcilment, els sistemes miren de mantenir un equilibri. Per transformar un sistema, es necessita sacsejar-lo, trencar l'equilibri. Això normalment requereix del conflicte. El conflicte és un lloc plenament espiritual, és on es dóna el canvi i la transformació.


  • Una suposició implícita és que la espiritualitat té a veure amb la tranquil.litat i la pau. Això, per suposat, fa que sigui dificil integrar l'espiritualitat amb la política (....) Sovint em sorprenc quan gent espiritual amb bona voluntat defineix la compassió com "estimar el teu enemic" (...) Jo realment no sento massa amor cap a Bush, Cheney o els directius del Fons Monetari Internacional (...) Que a un nivell còsmic profund, tots siguem un (...) no esborra les diferències entre les persones que actuen des de l'amor i la generositat i les persones que actuen des de l'odi i l'avarícia (...) Res no m'eximeix de la responsabilitat d'oposar-me a un sistema que afavoreix l'odi i la destrucció.