dijous, 5 de desembre de 2013

Presència de pesticides: guia del consumidor

He trobat aquesta guia a la pàgina de l'Environmental Working Group, una organització americana dedicada a fer recerca amb la finalitat d'inspirar la gent,les empreses i els governs a passar a l'acció per protegir la salut de les persones i del medi ambient.M'ha semblat que aquesta imatge tan cuca quedaria molt bé per il.lustrar el post i com a excusa per parlar del tema pesticides i salut. Jo intento que quasi tots els aliments que mengem a casa siguin ecològics. El fet de pertányer a una Cooperativa de Consum Ecològic fa que tingui accés a una gran varietat de productes a un preu raonable, però no sempre hi ha de tot el que necessito, i a vegades, compro menjar no ecològic, tot i que és l'excepció. Una de les raons principals per les que compro orgànic i ecològic, és perquè se m'assegura que no hi ha substàncies químiques afegides al que menjo (també hi ha altres motius). Qui vulgui saber sobre els efectes dels pesticides en la salut humana pot fer una recerca al google i trobarà moltíssima informació. Deixo un article aquí com a mostra i que és d'una revista ben normaleta (és a dir, que se suposa que no té una posició clara al respecte): El impacto de los pesticidas sobre la salud humana, i tot i així, déu-n'hi-do el que arriba a dir.

Si voleu saber quins són els aliments més contaminats amb pesticides i que sí que s'haurien de comprar orgànics, sense excepció, la guia ens diu que són:

POMES, API, TOMÀQUETS CHERRY, TOMÀQUETS, COGOMBRES, RAÏM, PEBROTS, NECTARINES, PRÉSSECS, PATATES, ESPINACS, MADUIXES, COL VERDA I COL ARRISSADA, CARBASSA I CARBASSÓ

La guia és per USA, però podem deduïr que les coses no són molt diferents per aquí. Només surten fruites, verdures i algun cereal, no diuen res dels aliments d'origen animal no ecològics. Aquests últims, per suposat, també tenen presència de pesticides, perquè els han ingerit ells mateixos prèviament amb fruites, verdures i cereals contaminats. Si bé, miro de no obsessionar-me, sí que tinc clar la importància que té el que ingerim i que la seva influència en la nostra salut és clau. Algun altre dia tocaré el tema transgènics, conservants, cosmètics, productes de neteja, fàrmacs... i també el tema de la influència de la nostra salut mental i emocional en el nostre estat físic, entre d'altres factors, perquè la salut és un tema complex: ni són els gens, ni és l'ambient... és una combinació de tot plegat.