diumenge, 14 de juny de 2015

Com triar el company de vida ideal

L'escriptora Clarissa Pinkola Estés va escriure aquest text aconsellant sobre com es pot trobar una parella per tota la vida. Em semblen consells molt valuosos i a tenir en compte:

1- Tria a algú com si fossis cec. Tanca els ulls i observa què pots sentir d'aquesta persona, de la seva gentilesa, la seva lleialtat, la seva comprensió, la seva devoció, la seva habilitat per ocupar-se de tu, la seva habilitat per cuidar de si mateix com un ser independent. En la nostra cultura ens basem molt en el que veiem amb els nostres ulls externs. Però quan mirem a des del nostre amor, és molt més important el que veiem amb els ulls tancats.

2- Tria a algú que tingui l'habilitat d'aprendre. Si hi ha alguna cosa que veritablement fa diferència entre un amant per a tota la vida i un de fugaç, és una persona que tingui l'habilitat d'aprendre. Diu el refrany “l'ignorant és poc tolerant”. Aquells que no poden aprendre coses noves, veure les coses amb una nova llum, ser curiosos sobre el món i sobre com funcionen les coses o les persones, sovint es tanquen i diuen. “No, això ha de ser així, d'aquesta manera” i per a una relació de tota la vida és millor estar amb algú que s'obri i es tanqui aprenent i evolucionant.3- Tria a algú que vulgui ser com tu, fort i sensible alhora. Per no confondre el significat d'aquestes paraules, no relacionar-les amb la rigidesa i la fragilitat. La força en el sentit en què és fort un arbre: poden bufar forts vents però se sostindrà perquè és flexible i es mourà endavant i enrere amb el vent. I en quant a la sensibilitat, estic parlant de veure, estar alerta a les coses que estan al voltant d'un. Algunes persones poden necessitar una petita ajuda en això, però sovint en algun en algun lloc profund en la seva ment, o en el seu cor, ja estan desperts i alerta a totes aquestes coses, si bé no saben com articular-les. I és per això que el número 2 és tan important: l'habilitat per aprendre. Pots tenir totes les possibilitats, totes les potencialitats del món per ser amable, amorós, devot, bo i el millor amant conegut del gènere humà però si no pots aprendre a desenvolupar aquest potencial. Llavors no serveix de res!

4- Tria a algú que quan el fereixis, senti dolor i t'ho mostri. I viceversa… tria a algú que quan et fereixi, vegi el teu dolor i ho registri. Això és molt important. Hi ha moltes maneres en què la gent mostra el dolor. De vegades reclamant és una de les coses que fan les persones més extrovertides. Reclamen, es tornen bojos… però és la seva pròpia expressió de dolor. El pitjor és quan li fas al teu company alguna cosa que no és amable, o és poc considerada, i ell no mostra reacció. Com si no es permetés a si mateix mostrar-se veritablement humà en la teva presència. Passem per moltes relacions o unes quantes, abans de trobar a algú amb qui voldríem passar la nostra vida. Sentim les ferides en tantes relacions que començaven amb grans esperances però que acabaven fallant. D'altra banda, et vas a trobar amb un altre que no està intacte, que també està ferit d'alguna manera. Com a resultat d'això és que l'habilitat del teu company de mostrar el seu dolor és tan important com la seva habilitat per percebre el teu dolor. És molt important! Perquè per naturalesa de les relacions hi ha moments de tensió en què pressionem o vam fer alguna cosa que va fer mal a l'altre i això no pot ser evitat completament, però no ha de ser la mateixa ferida una vegada i una altra. La gent ha d'aprendre cada vegada. Pot ser que algú hagi acumulat enuig i sofriment, ferides dels amants anteriors, i hagi adquirit així l'habilitat de ferir al nou amant i fins a ser desbordat pel desig de ferir-lo. Llavors ha de ser capaç de parar, de detenir-se quan veu el dolor en l'altra persona.

5- Tria a una persona que tingui una vida interior. Treballant, dibuixant, escrivint, a través de la meditació, la religió, alguna cosa que estimi. Tria a una persona que estigui en viatge i et vegi com a un company de camí, un company de viatge. L'habilitat per estar completament amb l'altre i al mateix temps enterament separat és molt important. Les relacions són cícliques i hi ha moments per estar molt a prop l'un de l'altre i altres moments per apartar-se.

6- Tria a algú que tingui passions similars a les teves en la vida. Una relació construeix una memòria. Aquestes memòries, el compartit, són la “cola” el que uneix la relació. Pel plaure que és recordar bons temps junts, però també els temps durs. Si no hi ha gens que veritablement gaudeixin junts, és molt difícil passar aquests temps amb l'altre. Tot i que cadascu pugui ser molt diferent de l'altre i fer coses molt diferents, ha d'haver-hi alguna cosa, alguna cosa tan simple com descansar junts a la banyera o assecar-se junts el cabell al sol, o anar a fer una passejada cada nit, o qualsevol cosa d'aquestes molt simple… sé que estaràs pensant, rentar-se junts les dents al matí… Si, poc més que això.

7- Tria a algú que tingui valors similars. Quant a tenir fills, al naixement dels nens, la família, rols d'homes i dones i les idees sobre els diners i la religió. Tal vegada totes aquestes coses juntes són l'ideal i no les puguis trobar totes sobretot al principi de la relació, però pots tenir això en compte. Triar a algú que tingui valors similars té a veure amb disminuir les friccions en la relació i aquestes coses han de sintonitzar-se si hi ha veritable compromís. Aquesta sintonia ha de donar-se també en un nivell pragmàtic i quan es dóna en aquests nivells pràctics en més fàcil que pugui donar-se en altres nivells més subtils.

8- Tria a algú compassiu, a algú que sigui capaç d'escoltar, a algú que et doni temps. Particularment si ets una persona impulsiva, en tenir un company que no sigui tan impulsiu com tu, eventualment trobaràs certa lentitud que serà bona per a tu. També algú que sigui una mica lent, en estar amb un company que sigui ben diferent s'accelerarà una mica. I podran després d'un temps trobar un ritme propi de la relació. De vegades les persones han d'estar vuit o nou anys fins a tenir aquest ritme completament desenvolupat. Porta temps construir un miracle… no un miracle perquè estan junts sinó per la força que hi ha al centre d'una relació per la profunda guia de l'amor.

9- Tria a algú que es pugui riure d'ell mateix. Poder fer un acudit i riure de la situació i d'un mateix és molt important. Però suposem que no tens un company molt graciós, tria a algú que pugui parar una discussió i aprendre a riure's de la situació (torna al punt 2, algú que tingui habilitat per aprendre)

10- Tria a algú a qui puguis tolerar-li les falles i característiques. Als moments de tensió i cansament, les coses que més t'atraurien d'un company, les coses més encantadores, serien les que després et tornarien boja… Així que no pensis que podries viure amb algú que té coses que realment molesta a les altres persones i que per a tu no són importants perquè ell o ella les està fent i ell o ella és el teu amant. Hi ha algunes coses que són intolerables en qualsevol relació sigui el matrimoni o les societats i els negocis. Tals com l'alcoholisme, l'abús sexual, el joc, les activitats criminals, Una persona que no diu la veritat, una persona que no et pot mirar a la cara, una persona per la qual no podries donar fe, una persona que pot fer qualsevol cosa per tapar els seus errors. Tot això seria construir una relació en un terreny insegur.

11- Ser amics i no només amants. I no és que diguis “significa que m'agradi i que l'eestimi”, significa més que això: faries per la teva parella el que estàs disposada a fer pel teu millor amic? Estàs disposada a escoltar-lo, estàs disposada a parlar de les coses de les quals ell té ganes de parlar, a parar esment als detalls del que diu o té ganes de fer? Això no significa que hagin d'estar cuidant-se l'un a l'un altre sempre i per sempre, però sobre certes bases i en alguns detalls per suposat que han de fer-ho. Llavors quan pensis en el que faries pel teu millor amic i en el que faries pel teu amant, les coses s'aclariran per a tu.

12- Tria algú que faci la teva vida més gran i no més petita.